Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка с юфка и зеленчуци

Запеканка с юфка и зеленчуци

Запеканка с юфка и зеленчуци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Хич даже няма да ви се разсърдим ако приготвите тази сочна запеканка и ни поканите да я опитаме"

Необходими продукти

  • юфка - 350 г
  • домати - 4 бр.
  • тиквички - 300 г
  • патладжани - 1 бр, голям
  • топено сирене - 150 г
  • кашкавал - 100 г настърган
  • брашно - 1 с.л.
  • мляко - 300 мл прясно
  • масло - 30 г краве
  • олио - 2 ч.л.
  • индийско орехче - 1 щипка, настъргано
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 1 л подсолена вода, в която сте сипали олиото, сварете юфката и я изсипете в гевгир, за да се изцеди от водата.

Отделно във вряща вода бланширайте за 2 мин. измитите и нарязани на кръгчета тиквички и патладжани, изсипете ги гевгир, облейте ги със студена вода и ги оставете да се отцедят добре.

В тиган сгорещете маслото и запържете в него за 30-40 сек. брашното, налейте прясното мляко и сложете нарязаното на кубчета топено сирене.

Загрейте отново и бъркайте непрекъснато, докато топеното сирене напълно се смеси със соса, и подправете с черен пипер, сол и настърганото индийско орехче.

В намазнен огнеупорен съд наредете на пластове юфката, резените домати и бланшираните зеленчуци, залейте с млечния сос и поръсете с настъргания кашкавал.

Печете ястието 30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: