Начин на приготвяне
Ситно нарязаният лук, моркови и керевиз се задушават с 3 супени лъжици растително масло и щипка сол, като през време на задушаването се прибавя 2 – 3 супени лъжици гореща вода.
Като омекнат, се прибавят фасулът, грахът, нарязаните на кубчета тиквички и бамята и се задушават още 20 мин., като се долива малко гореща вода. Посоляват се.
Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семената, нарязват се и се прибавят към сместа (когато тя е отстранена от огъня). Зеленчуковата смес се изсипва в тава или гювеч.
Обеленият патладжан се нарязва на кубчета, посолява се и след десетина минути се изстисква от горчивия сок, след което се прибавя към зеленчуците.
Върху изравнените зеленчуци се нареждат филии от доматите, наръсват се със сол и черен пипер и се поливат с половината от останалото растително масло.
Картофите се обелват, нарязват се на филии, посоляват се, наръсват се с останалата мазнина и се нареждат върху доматите.
По желание може да се добавят по 1 – 2 люти пипирки. След изпичането запеканката може да се залее с 2 – 3 разбити яйца и да се допече до стягането на яйцата.
Поднася се с кисело мляко и салата от домати или смесена салата.