Начин на приготвяне
Измийте и почистете пилето, зашийте отвора при гърлото и леко го посолете отвътре.
Запържете нарязания наситно лук и след като поомекне, прибавете настърганите домати и сварените в подсолена вода и нарязани наситно дреболии и задушете 10-ина минути.
Прибавете ориза, червения пипер и сол на вкус, долейте топла вода в съотношение с ориза 4:1 и задушете до изпаряване на водата.
Отстранете плънката от огъня, поръсете със ситно нарязаните подправки и черния пипер, напълнете пилето и го зашийте.
Намажете го със сока от лимона и с масло и го сложете в тава, в която има малко мазнина и подсолена вода.
Печете първо в силна фурна, а след като печеното пиле се зачерви в умерена фурна.
От време на време обръщайте и поливайте с образувалия се в тавата сос.