Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Сос за зеленчуци»Млечен сос за зелеви сарми

Млечен сос за зелеви сарми

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Млечен сос за зелеви сарми
Снимка: Илияна Димова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Млечният сос допринася до голяма степен за чудесния вкус на зелевите сарми - ето как се прави"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 с.л. настърган
  • вода - 1 ч.ч.
  • зелев сок - 1 к.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер
  • сол - самардала
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наливаме олиото в тенджерка или касерола. Прибавяме настърган лук (1 с.л.) , ръсваме черен пипер на вкус и като се нагрее олиото, и лукът започне да се задушава, сипваме брашно (2 с.л.).

Разбъркваме, докато си промени цвета, да стане леко златисто на цвят и тогава с непрекъснато разбъркване, наливаме смесените вода (1 ч.ч.) и кисело мляко (1/2 ч.ч.).

Наливаме в соса и зелев сок (1 к.ч.). Варим соса с непрекъснато разбъркване до предпочитаната гъстота, като при необходимост може да разредим, като долеем още топла вода.

Когато е готов, опитваме за сол и посоляваме на вкус. При сервиране, може да поръсим готовия млечен сос с малко сол самардала. След това поднасяме към зелеви сърми или печени зеленчуци.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: