Начин на приготвяне
Белим картофите (3 бр.), измиваме и нарязваме на кубчета. Праза почистваме хубаво, измиваме и нарязваме на ситно.
В тенджерка наливаме олио (3 с.л.). Прибавяме праза и малко топла вода и задушаваме, докато изври водата. Ръсваме черен пипер на вкус, куркума на вкус и щипка червен пипер.
Наливаме топла вода и когато заври, слагаме нарязаните картофи и краве масло (1 с.л.).
Ръсваме чубрица и магданоз на вкус и варим супата, докато картофите се сварят. Тогава сипваме натрошено фиде на вкус и варим още до готовност на фидето.
Няколко минути, преди да свалим супата от котлона, прибавяме натрошено сирене (3-4 с.л. или повече по вкус).
Дръпваме тенджерата от котлона, опитваме за сол, посоляваме по вкус и наливаме застройка от разредена с топла вода заквасенасметана.
Сервираме картофената супа с оцет и натрошена сушена люта пиперка.