Начин на приготвяне
Обелените глави лук се варят в подсолена вода 10 мин. Изваждат се, внимателно се издълбава средата им, която се нарязва на ситно и се запържва в 4 супени лъжици от растителното масло.
Половината от доматите се нарязват на ситно и се задушават с лука, докато останат на мазнината. Добавя се оризът и след 5 мин. – грахът и ½ чаена чаша гореща вода. Сместа се посолява и се вари на тих огън, докато оризът понабъбне.
Оттегля се от огъня и се прибавят навлажнената среда от хляба, яйцето, сиренето, магданоз и черен пипер. Разбърква се добре и плънката се разпределя в издълбаните глави лук.
Те се нареждат в малък съд от огнеупорно стъкло и се поръсват с кашкавал. Около тях се слагат останалите домати, настъргани на ренде, посолени с щипка сол и залети с останалото растително масло.
Ястието с пълнен лук се пече в загрята фурна около 30 мин. Поднася се със салата.