Начин на приготвяне
Карфиолът, накъсан на цветчета, се вари в подсолена вода и 1 супена лъжица растително масло 10 мин.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в растителното масло до омекване, добавят се доматите, обелени и нарязани на ситно, и задушаването продължава, докато доматите се разварят.
Посолява се и се наръсва с нарязан магданоз.
Карфиолът, отцеден добре, се нарязва и се нарежда на дъното на намазана тавичка, покрива се с филии от сварените картофи, а върху тях се изравняват задушените домати.
Наръсва се с черен пипер и се залива със заливка, приготвена от разбитите яйца и брашното, размито в част от отварата на карфиола (студена).
Така приготвеният огретен се пече в умерена фурна до зачервяване. Поднася се със салата по избор.