Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Огретен от картофи и извара

Огретен от картофи и извара

Огретен от картофи и извара1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • краве масло - 90 г
  • брашно - 4 с.л.
  • извара - 6 с.л.(или надробено сирене)
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • кашкавал - 100 г
  • растително масло - 1 - 2 с.л.
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените и нарязани на кубчета картофи се нарязват с растителното масло и се пържат до светлозлатисто оцветяване в половината от маслото, след което се задушават с добавка на 1–2 супени лъжици вода.

От останалото масло, брашното и млякото се приготвя гъст сос Бешамел, който се посолява на вкус и се подправя с черен пипер.

Задушените картофи се разбъркват с половината от соса.

Половината от картофите се разстилат на равномерен пласт в намазана с мазнина тавичка.

Върху тях се слагат изварата (сиренето) и половината от настъргания кашкавал.

Прибавя се останалата картофена смес и втората половина от соса, към която са прибавени разбитите яйца.

Ястието огретен се пече в умерено загрята фурна, докато повърхността му леко се зачерви.

След изваждането му от фурната се наръсва с останалия кашкавал и ситно нарязан магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: