Начин на приготвяне
Каймата, за предпочитане смес, за да станат сочни кюфтенцата по цариградски, се слага в купа.
Лукът се нарязва на ситно и се слага в купата заедно с едно яйце. Хлябът се накисва във вода, маха му се кората, изцежда се и се надробява при каймата. Прибавят се подправките и ако е необходимо, малко сол.
Всичко се обърква и се оставя каймата за око час-два в хладилника. После от нея се оформят се кюфтенца с големина на орех, овалват се в брашно и се изпържват в сгорещено олио до светлокафяво.
Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се намачкват с вилица. Добавя се маслото, прясното мляко и сол на вкус.
Сместа се обърква до получаване на гладко картофено пюре.
Кюфтенцата по цариградски се поднасят още топли върху канапе картофено пюре.