Традиционна баклава за Бъдни вечер

03/01/2019
Диана Андрова
отДиана АндроваГотвач15410231
  • Приготвяне40 мин.
  • Готвене35 мин.
  • Общо75 мин.
  • Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо133
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кори за баница - 500 г, тънки точени
  • смлени орехи - 400 - 500 г
  • захар - 250 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • канела - 1/2 пакетче
  • олио - за напръскване на корите и за намазняване на тавата
  • За сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 120 мл
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонова кора - 1 бр. + малко лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазвам малка тавичка и поставям в нея 2-3 точени кори, напръсквам ги с олио. Смесвам орехите, канелата и ванилия.

Разстилам малко от сместа върху корите, след това слагам още 2-3 кори, напръсквам с олио, а после поръсвам с орехи. Продължавам, докато свършат корите и орехите и завършвам с кора.

Преди печенето нарязвам баклавата в тавата на квадратчета. Пека в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност.

Междувременно приготвям захарен сироп, като заливам захарта с вода. Добавям ванилия и кората и сока на лимона.

Оставям да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. Заливам опечената баклава с горещия сироп и я оставям да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

Баклава е готова за трапезата за Бъдни вечер. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар