Традиционна баклава за Бъдни вечер

Диана АндроваДиана Андрова
Чирак
17
60
313
4
03/01/2019
"Когато традицията повелява и боговете мълчат...."
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 814
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата35
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • кори за баница - 500 г, тънки точени
  • смлени орехи - 400 - 500 г
  • захар - 250 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • канела - 1/2 пакетче
  • олио - за напръскване на корите и за намазняване на тавата
  • За сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 120 мл
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонова кора - 1 бр. + малко лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазвам малка тавичка и поставям в нея 2-3 точени кори, напръсквам ги с олио. Смесвам орехите, канелата и ванилия.

Разстилам малко от сместа върху корите, след това слагам още 2-3 кори, напръсквам с олио, а после поръсвам с орехи. Продължавам, докато свършат корите и орехите и завършвам с кора.

Преди печенето нарязвам баклавата в тавата на квадратчета. Пека в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност.

Междувременно приготвям захарен сироп, като заливам захарта с вода. Добавям ванилия и кората и сока на лимона.

Оставям да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. Заливам опечената баклава с горещия сироп и я оставям да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

Баклава е готова за трапезата за Бъдни вечер.

Солидна италианска тава с дръжки 32 см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Солидна италианска тава с дръжки 32 см
80.00 лв.
61.60 лв.
Виж ››

Здравословното хранене е на крачка разстояние - необходимо е само да вземете кръглата алуминиева тава, в която се готви с минимално количество мазнина. Тя е с незалепващо покритие и позволява приготвяне на сладки и солени гозби.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар