Начин на приготвяне
Ситно нарязаният лук се задушава в половината растително масло до светло-жълт цвят, прибавя се оризът и се пържи, докато стане прозрачен.
Карфиолът, накъсан на цветчета, се вари в 1 ½ чаени чаши подсолена вода и 1 супена лъжица растително масло 10 мин.
Тиквичката се нарязва на дребни кубчета, смесва се с лука и ориза и се посолява.
Дъното на намазана с мазнина тавичка се покрива с карфиола, над него се разстила сместа от ориза и тиквичката, над която се нареждат филии от доматите, посоляват се и се наръсват с черен пипер и с останалото растително масло.
Мусаката се залива с отварата от карфиола и се пече в загрята фурна около 30 мин.
Вади се, наръсва се с галета, нарязани копър и магданоз и се залива с яйцата, разбити в киселото мляко с щипка сол.
Пече се отново 10 минути, наръсва се с настъргания кашкавал и парченца от маслото и се запича още 2 – 3 минути.