Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зелева чорба»Шчи от прясно зеле с месо

Шчи от прясно зеле с месо

Шчи от прясно зеле с месо1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Шчи е популярна в Русия и други страни в Източна Европа супа със зеле като основна съставка."

Необходими продукти

  • свинско месо - 700 г говеждо, овнешко с кости
  • зеле - 700 г прясно
  • картофи - 2 бр.
  • ряпа - 1 бр. средна
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 2 бр. пресни
  • лук - 2 глави кромид
  • сметана - 200 г
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 2 л
  • магданоз - 1 бр. корен
  • магданоз - на вкус или копър
  • дафинов лист - 3 бр.
  • черен пипер - 3 зърна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете в тенджера със студена вода месото заедно с костите и варете на тих огън 2 ½ часа, без да захлупвате.

Когато се появи пяна, я отстранете и добавете лъжица студена вода и правете това, докато се появява пяна.

Сипете в бульона ситно нарязаното зеле и като кипне отново, добавете резените картофи, изпържените настъргани репи, морков, магданозен корен и лук и варете 15 мин.

Прибавете нарязаните домати, стрития чесън, солта, черния пипер и дафиновите листа и варете още 5 мин.

В порциите сложете парче месо, залейте с готовото шчи и поръсете с магданоз или копър.

В сосиера поднесете сметаната.

С тази зелева супа обикновено се поднасят с пирожки.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: