Начин на приготвяне
Зелката се почиства от външните листа и кочана, нарязва се на тънки ленти и се залива с кипяща подсолена и подкиселена с оцета вода.
Оставя се да престои 2–3 мин., след което се отцежда и се изтисква.
Лукът, нарязан на ситно, се задушава в растителното масло, добавят се настърганите моркови и ябълки и се задушават с щипка сол 5–6 мин.
Прибавя се зелето и се задушава на тих огън до омекване, като от време на време се прибавят 1– 2 супени лъжици гореща вода.
Наръсват се брашното и галетата, напоена с масло. Зелето се вари още 5–6 мин., подправя се със счукан ким, сол и плодов оцет на вкуси се държи захлупено с капак до поднасянето.
Поднасяме готовото задушено зеле със сварени тестени изделия. Особено подходящи са кнедли, залети с горещо масло.
Коментари
Все пак това прясно, а не кисело зеле.