Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Мусака»Персийска мусака с дебел капак

Персийска мусака с дебел капак

Viki_AfzaliViki_Afzali
Копирайтър
1352301
Персийска мусака с дебел капак3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • картофи - 1 килограм
  • кайма - 400 грама телешка
  • олио - 50 милилитра
  • лук - 1 голяма глава, кромид
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 зелени
  • сол - 1 1/2 чаени лъжици
  • чубрица - 1 чаена лъжица
  • куркума - 1 чаена лъжица
  • кимион - 1/2 чаена лъжица
  • червен пипер - 1/2 чаена лъжица, лют
  • черен пипер - 1 кафяна лъжица
  • кориандър - 1 кафяна лъжица сух (листа)
  • За капака
  • брашно - 4 пълни супени лъжици
  • кисело мляко - 1 чаена чаша
  • сода бикарбонат - 1 кафяна лъжица
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме лука, картофите и морковите. Почистваме чушките от семената. Измиваме всички зеленчуци. Режем на ситно картофите и морковите, а лука и чушката - на кубчета.

Каймата я смесваме с 200 милилитра вода и разбъркваме хубаво, за да стане на трохи. В тиган загряваме олиото и изсипваме постепенно през около 30 секунди - морковите, лука, чушките, каймата и картофите.

Разбъркваме и задушаваме за 5 минути. Изсипваме сместа в тавичка и овкусяваме с всички подправки за мусака. Разбъркваме хубаво и загряваме фурната на 180 градуса. Печем мусаката около 30-40 минути.

Правим дебелия капак в купа, като разбъркваме първо яйцата с брашното. При киселото мляко сипваме содата и солта. Смесваме мляко заедно с брашното и разбъркваме.

Поливаме запечената мусака със сместа и печем още 10-15 минути, докато хване хубава коричка капака. Сервираме пожелание с кисело мляко!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: