Начин на приготвяне
Измиваме хубаво листата лапад. Почистваме от средните жилки. Слагаме почистените листа в тенджерка, наливаме вода, сипваме сол (1 к.л.) и слагаме да заври.
Като заври водата и листата си променят цвета, изливаме в голяма цедка и отцеждаме листата. В подходящ съд, наливаме олио (1/2 к.ч.) и слагаме да се запържат нарязаните ситно лук и скилидка чесън.
Ръсваме черен пипер на вкус, червен пипер (1/2 к.л.) и слагаме бланширания лапад. Разбъркваме и прибавяме измит в няколко води ориз (2 к.ч.) и натрошен зеленчуков бульон (1 кубче) . Наливаме топла вода (3-4 ч.ч.) .
Слагаме краве масло (20 г.) и джоджен на вкус. Варим, докато оризът омекне и поеме водата и тогава пресипваме в тавичка. В купичка разбиваме яйце (1 бр.) с кисело мляко (1 к.ч.) , сол на вкус и брашно (1 ч.л.).
Разбъркваме и заливаме лапада и ориза. Печем запеканката във фурна с горно нагряване до готовност на заливката.