Начин на приготвяне
Остърганите от кората и измити картофи се режат. Слагат се в кипяща зеленчукова отвара и се варят 10 мин.
Отцеждат се и 1/3 от тях се слагат в силно сгорещеното растително масло (като се пробва със суха клечка, около нея трябва да се образуват мехури).
Картофите се пържат, докато хванат кафява коричка. Изваждат се с решетеста лъжица и на тяхно място се слага втората третина от картофите, а върху изпържените картофи се наръсва част от настърганото сирене или кашкавал и счукан черен пипер, и се захлупват с капак.
По същият начин се пържат и наръсват и останалите картофи. След изпържването за аромат картофите може да се наръсят с разтопено краве масло.
Поднасят се със зелена салата, смесена с пресен лук и магданоз.