Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват хубаво под течаща вода и без да се белят се срязват на две по дължина. С помощта на остър нож внимателно (за да не се пробие кората) се правят диагонални разрези през сърцевината на тиквичките.
С лъжица се издълбава сърцевината им, за да се получат лодки. Издълбаната сърцевина се нарязва на кубчета и се запазва за плънката.
Бейби печурките, ако са пресни се измиват и се пускат в 250 милилитра вряща подсолена вода за няколко минути, докато се бланшират. Ако ползвате стерилизирани от буркан, то те трябва да са само със сол без оцет. Отцеждат се (водата се запазва) и се нарязват на половинки или четвъртинки според големината им.
Празът и скилидките чесън се обелват и нарязват на ситно. Запържват се в тиган заедно с олиото до златисто. Към тях се добавя нарязаната на кубчета сърцевина от тиквичките и след няколко минути и гъбите.
След още 5 - 6 минути се добавя оризът и се разбърква периодично, докато стане прозрачен. В тигана се наливат постепенно 2 кафяни чаши и половина от водата на гъбите. След като оризът набъбне и поеме течността, плънката се сваля от котлона. Поръсва се със сол и черен пипер на вкус, като се внимава да не се пресоли, защото и водата от гъбите също е леко солена.
Тиквичките се нареждат в леко намаслена тавичка и с помощта на лъжица се пълнят с връх с горещата плънка.
Тавичката с пълнените тиквички се слага във фурната на 180 - 200°C, на средна решетка и включен вентилатор и се пече до готовност - около 20 - 25 минути.
При сервиране по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз или копър. Пълнените тиквички могат да се сервират както горещи, така и студени - според предпочитанията ви.
И в двата случая са много вкусни!
Добър апетит!