Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Класически ориз по виетнамски

Класически ориз по виетнамски

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Класически ориз по виетнамски
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • масло - 50 г.
  • лук - 1/2 глава
  • сол - на вкус
  • индийско орехче
  • моркови - по желание и на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се изчиства, измива се, доливат се 3 ч.ч. вода (правилното съотношение на ориз - вода е 1:2, 5, но при различните видове ориз достига до 1:3) и се вари.

Посолява се, добавя се кромид лук и се похлупва, за да се задуши, докато се поеме течността от ориза.

Традиционното за ориз по виетнамски е, че съдът с ястието се покрива и се оставя 15 минути да се загрява на водна баня.

Преди поднасяне оризът се поръсва с индийско орехче и се застройва с краве масло, докато е все още топло, за да може да се разтопи. Така оризът не се слепва.

По желание добавете малко морков, минат през ренде. Непременно изпробвайте тази вегетарианска рецепта от виетнамската кухня!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: