Начин на приготвяне
Чушките се измиват, изтърбушват и почистват от семките, след което се попарват с вряла вода за около минута, за да омекнат. Лукът и морковът се нарязват на дребно и се слагат да се задушат в дълбок тиган.
След като омекнат, се прибавя каймата. Бърка се, докато стане на трохи и след това се слага измитият ориз. Налива се една чаена чаша вода.
След като оризът набъбне, се прибавят нарязаните на ситно домати. Слагат се сол на вкус, чубрица, червен и черен пипер. Плънката се готви още малко, след това се дръпва от котлона и след като изстине, с нея се напълват чушките.
Пълнените чушки се нареждат в тава, а ако има останала плънка се разпределя около тях. В тавата се наливат още около две чаени чаши и половина вода и чушките се слагат във фурната да се пекат на 200 градуса.
Готовите чушки се поднасят полети с бял сос, който се приготвя по следният начин. Една супена лъжица брашно се запържва в малко олио. Прибавят се около 100 мл вода и половината част от киселото мляко.
Яйцата се разбиват с останалото мляко и на струйка сместа се излива в тенджерата. Сосът се оставя да ври на ниска температура до като се сгъсти.