Начин на приготвяне
От алуминиевото фолио се прави тавичка, като листът се прегъне два или три пъти, за да е стабилно, и се придава форма.
На дъното на тавичката се слага малко зехтин, чубрица. Сиренето се нарязва на филийки и подрежда.
Доматът се нарязва на филийки и се слага върху сиренето, ако сиренето е безсолно, се посолява леко.
Поръсва се с черен пипер. Чушката се почиства и нарязва на кръгчета и слага върху домата. Във всяко кръгче чушка се слагат парченца топено сирене, а отгоре - парченце кашкавал.
Поръсва се с червен пипер, черен пипер и чубрица. Полива се със зехтин и се пече се на 240 градуса загрята фурна за 15-20 минути.
След това сиренето по шопски се сервира с люти чушлета и поръсено с прясно нарязан магданоз.