Начин на приготвяне
Почистените зеленчуци (без доматите) се нарязват и се варят в посолена вода заедно с дафиновия лист и черния пипер до полуомекване, след което се изсипват в тавичка и се разбъркват в размитото в студена вода брашно.
Нареждат се отгоре нарязаните на филийки домати и парченца от лимона (без кората и семките).
Ястието се залива с растително масло и се пече в силно загрята фурна 30-40 мин. Непосредствено след изваждането от фурната се наръсва със скълцания сол и оцет чесън. Поднася се охладено със салата по избор.
Забележка: Плакията от фасул може да се приготви със зелен фасул консерва. Останалите зеленчуци за плакията се сваряват в посолена вода с подправките и се смесват с отцедения фасул.
Брашното се размива в сока от консервата.
Опитайте и вие плакия от зелен фасул - вкусно постно ястие.