Начин на приготвяне
Накиснете от предната вечер боба във вода и на следващия ден го изплакнете. Сложете да се вари на умерен огън с малко сол и мазнина. Щом е напълно готов се отцежда и се прехвърля в тава.
Празът, морковите, целина се нарязват и се задушават в малко мазнина до омекване. Прибавят се нарязаните на ситно домати, накълцан магданоз, джоджен, чубрица и скилидките чесън, нарязани на ситно, смления черен пипер и сол на вкус.
Тази смес се изсипва върху зрелия фасул, а отгоре се нареждат кръгове нарязан домат. Останалото олио се сгорещява, запържва се с червен пипер и се залива зрелия фасул плакия. Пече се в предварително загряна умерена фурна.
Коментари
Това,което съм променила,е да не правя запръжка и да не изсипвам всичката вода от сварения боб за да не стане суха плакията.