Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от коприва

Мусака от коприва

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • коприва - 1 кг
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 2 - 3 бр.
  • домати - 5 - 6 бр.
  • сирене - 4 - 5 с.л. настъргано
  • масло - 80 г
  • растително масло - 4 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
  • кашкавал - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се почиства, измива се, залива се с кипяща посолена вода, отцежда се и се нарязва или се смила, след което се задушава с 2 супени лъжици растително масло.

В останалото растително масло се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се оризът и след 4-5 минути се залива с 2 ч. ч. подсолена кипяща вода.

Вари се на ти огън до набъбване. Доматите се нарязват на филии, половината от тях се нареждат на дъното с намазана с масло тавичка.

Върху тях се разстила половината от набъбналия ориз, а върху него – копривата, смесена със сиренето и наръсена с черен пипер. Прибавя се останалият ориз, заглажда се и се нареждат филийките от домати.

В половин чаена чаша мляко се разбива 1 яйце с щипка сол и с него се залива ястието. Слага се в гореща фурна да се запече.

От маслото, брашното, млякото и останалите яйца се прави паста, с която се покрива запечената безмесна мусака.

Пече се до зачервяване и се наръсва с настърган кашкавал мусаката от коприва. Поднася се с кисело мляко и зелена салата готовата мусака с ориз.

Чудна мусака от коприва!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: