Аз не бланширам дюлите, а ги слагам директно в бурканите, не слагам индрише, защото си губи аромата. Варя ги повече над 1 час. Колкото повече се варят, толкова плода омеква, а компота става розова-червеникав.
06.11.2017 10:46
22
1
Баба Тонка
До асд: Като не знаеш такива основни кулинарни термини като бланширане и стерилизиране, какво, за бога, правиш в кухнята? Няма значение с какво ще подкиселите водата, дюлите се потапят в нея, за да не потъмнеият, в идеалния вариант е добре да я подкиселите с лимонов сок. Бланширането означава, да потопите дюлите за няколко минутки във врял захарен сироп, т.е. да не ги варите докрай. Стерилизиране - готовите буркани с компоти се варят във вряла вода, изваждат се и се обръщат!
26.11.2013 10:29
16
8
asd
трябва да сложите легенда за трудните думи в случая нито знам какво е "бланширане" ,ното как да ги стерилизирам,нито с какво да подкиселя водата и в какви съотношения ? С оцет ли с ,с изцеден лимон ли,с лимонов сок от тубичките ли??? Написано е така сякаш трябва да знаеш как се прави,за да разбереш какво са имали предпид писачите.....
22.11.2013 13:51
11
12
1
Анонимен
Прав си. Затова пък аз, дето отглеждам дюли от детството си( вече съм на 73г) и правя компоти още преди да се появят бурканите "Омния" , ще кажа, че всички тези приказки са ала - бала. Аз просто си напълвам до половината бурканите с вода още при измиването им (1-2 напълвам , за да си долея другите след напълване), нареждам си ги на масата, измивам си плодовете, приготвям си захарта,съд за отпадъците и сядам... Режа и пъхам в бурканите, в които както казах има вода (резенчета са си свежи, какво потъмняване?!...). Слагам захарта, доливам водичка, затварям. Край. Хайде в тенджерата, на дъното на която постилам кърпа и варя - 5-10 мин по- меките плодове, само дюлите половин час, леко да се пукнат. Разните видове джанки, кайсии не трябва да се варят много , за да не се разплуят - само леко да се пукне корицата и да стоят цели - достатъчни са 5мин ( до 7-8 мин за по-зелени кайсии или сини сливи). Попската Масловка като по-твърда круша е добре да се повари малко повече, примерно 15-ина мин според степента на зрелост, за да не група.
Тази рецепта коментираха
Подобни рецепти
Последно коментирани от категорията