Ezine.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с гъби

Лазаня с гъби

КамелияКамелия
Новак
15175
Лазаня с гъби1 / 2
06/08/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-7
"Не просто лазаня, а истинско вълшебство с гъби, ароматен бешамел и цялата любов и старание на готвача"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 12 бр. (без предварителна обработка)
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • вода - 100 мл.
  • печурки - 10 бр.
  • кайма - 500 гр.
  • домати - 2 бр. пресни + 500 гр. (от консерва)
  • кашкавал - 300 гр.
  • олио
  • сол
  • захар - 1 щипка
  • риган
  • босилек
  • черен пипер
  • за сос Бешамел
  • масло - 60 гр.
  • брашно - 3 с.л.
  • мляко - 700 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме в дълбок тиган с малко олио настърганите моркови, ситно нарязаният лук, нарязаните на филийки чесън и гъби, и водата. Като омекнат прибавяме и каймата и пържим докато стане на трохи. Добавяме доматите и подправяме със солта, щипката захар, черния пипер, босилека и ригана. Оставяме сместа да ври на тих огън докато леко се сгъсти.

В друг съд, за приготвяне на соса, разтапяме маслото и запържваме брашното до зачервяване, при непрекъснато бъркане прибавяме топлото мляко. Сосът се бърка докато се сгъсти и стане хомогенен, подправя се с малко сол и черен пипер, по желание може да прибавим и малко настърган кашкавал и се сваля от огъня.

В намазнена тавичка слагаме ред кори върху него от доматеният сос и сос бешамел, повтаряме, като завършваме с кори върху които нареждаме нарязаните на филийки пресни домати и заливаме с обилно количество бешамел.

Поръсваме отгоре с настъргания кашкавал, покриваме тавичката с фолио и печем в предварително загрята фурна на 220-240 градуса за около 30 минути. След това махаме фолиото и връщаме ястието за десетина минути във фурната докато кашкавалът се запече.

Оставяме леко да изстине за да се стегне. Добър апетит!

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светльо
Светльо
Супер е, аз добавям и по малко настърган кашкавал върху всеки ред сос, става още по-вкусно.
09.12.2011 16:06
2