Начин на приготвяне
Сложете 1/2 ч.ч. от захарта да се карамелизира, като добавите и малко вода, за да се втечни карамела. Щом се получи хубав златист цвят, добавете 100 мл от сметаната и бъркайте, докато се разтвори напълно и се получи хомогенна смес. Оставете да се охлади и след това я разбийте с помощта на миксер с 2 яйца, 1/2 от брашното и бакпулвера.
Другите 2 яйца разбийте отделно с миксер до гладък крем заедно с останалата захар и след това добавете останалите сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.
За глазурата карамелизирайте 1/3 ч.ч. захар и разбъркайте постепенно карамела със 100 мл. мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бъркайте, докато глазурата кипне и снемете от котлона.
В намазнена кексова форма сипете първата смес, а върху нея и втората. Сложете да се пече в загряна на 170 градуса на долен реотан първоначално. След като карамеления кекс се надигне, се включва и горният.
Изпечения и охладен карамелен кекс залейте с глазурата и поднесете.
Коментари