Селска пита

МишоМишоНовак
28/10/2007
"Изровихме рецептата от тефтерите на баба. Домашна пита, скъп спомен от миналото!"
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции2 бр.
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо31 647
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментари8 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • яйца - 1 бр.
  • олио - 10 мл.
  • захар - 1/2 с. л.
  • мая - 15 гр.
  • вода - 300 мл.
  • сол - 1 ч. л.
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива с хладка вода, но не се оставя да втаса.

Брашното се пресява и в средата на купа се прави кладенче, в което се слага всичко дадено в рецептата.

Замесва се средно твърдо тесто. Омесва се добре ( при натискане с пръст да образува трапчинка, която бързо да се възстановява).

Готовото тесто се разделя на две. Всяка част се оформя на топка и се разплесква на пита с дебелина 2см.

Всяка пита се поставя в хартия, намазана с мазнина и поръсена с брашно, направо върху дъното на фурната. Набожда се с вилица и се заглажда с мокра ръка.

Пече се във фурна загрята до 200 градуса.

Рейтинг

5 6
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Албена Асенова
По неволя я оставих да втаса и пак си стана.
0
0
К К
К К
15.05.2016 02:03
Домашната питка си е най хубава! Моята принцеса като идем на гости и види купечка питка не иска да яде и на другия ден ми иска да и направя!
1
0
Ирина Андреева Jolie
Никой купен хляб не може да се сравни с домашно приготвения :) колкото и да е късно и да съм узморена,гледам да омеся една питка :) така и яденето с нея е по-сладко :)
0
0