Начин на приготвяне
За тестото разтворете сухата мая и захарта в 1 ч.ч. топличка вода. Добавете към вече активиралата се мая 1 ч.л. захар, щипка сол, 1 ч.ч. брашно. Разбъркайте добре с лъжица и добавете останалото брашно. При леко разбъркване долейте олиото на части и замесете еластично тесто на ръка. Готовото тесто оставете да втаса покрито и на топло, докато удвои обема си. След това го примесете и ги оставете да втаса пак.
Сварете елдата в подсолена вода, докато омекне и я отцедете от водата. Загрейте олиото и запържете скълцания лук и гъби, като добавите и 3 с.л. вода. Добавете към вече омекналите лук и гъби елдата, объркайте добре и снемете след 3 минути от огъня.
Разделете тестото на 2 части, като едната трябва да е малко по-голяма от другата. Разточете по-голямата на кора, която да покрива и дъното, и стените на намазнена тава. Сипете отгоре плънката и покрийте с втората кора, като прещипете краищата им.
По желание може да намажете отгоре пирога с малко олио и го сложете да се изпече на силна фурна до златист цвят. Готовия пирог леко напръскайте с водичка и го увийте с кърпа.