Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода заедно със захарта и малко брашно. Получената каша оставете да шупне. След това към нея добавете солта, олиото и останалото брашно и замесете меко тесто.
Готовото тесто разделете на 16 парчета и във всяко се завива парче сирене, предвидено за плънка. Оформят се топчета и се подреждат на разстояние едно от друго го в подмазнена тава. С длан притискаме всяка топка, приплескваме така, че да няма вече разстояние.
Върху всяка топка направете малка вдлъбнатина и сложете по парченце масло. Покрийте тавата с кърпа и оставете милинките да втасат до удвояване на обема си.
За заливката натрошете сиренето и го разбъркайте с запърженото в мазнината брашно. Накрая сместа се овкусява със сол и се се охлажда.
Залейте я върху втасалите милинки и сложете да се пекат в предварително загряна фурна на 180 градуса. Домашните милинки трябва да придобият приятен златист загар.