ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб без яйца и мазнина

Хляб без яйца и мазнина

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
6312k313k
Хляб без яйца и мазнина
23/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Домашен хляб без мазнина и яйца - вижте как се приготвя"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • вода - 150 мл
  • мая - 1 ч.л. суха
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете предварително продуктите на стайна температура. Смесете в купа брашното, сухата мая, захарта и солта, долейте в купа за забъркайте всичко за около 15-20 минути с помощта на някаква бъркалка.

Оставете готовото тесто за хляб на топло място да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто извадете от съда и го прегънете на две, като краищата се притискат с длан. След това прегънете наляво, после надясно и т.н.

Не месете тестото, а само го прегъвайте. Така тестото поема доста въздух и става много пухкаво.

Оформете тестото във формата на класически хляб, като търкаляте тестото напред-назад, без да притискате силно. Прехвърлете го в тава или продълговата форма, направете няколко напречни разреза по повърхността.

Пъхнете хляба във фурната, загряна на 30-40 градуса, за да втаса втори път. Когато втаса, увеличете градусите на 200 и изпечете икономичния хляб.

Изпечения хляб без яйца и мазнина напръскайте леко с вода и го покрийте с кърпа. За хрупкава коричка не пръскайте с вода, за само покрийте.

Рейтинг

4.7
55
42
30
20
10
Дай твоята оценка: