Начин на приготвяне
Оставете предварително продуктите на стайна температура. Смесете в купа брашното, сухата мая, захарта и солта, долейте в купа за забъркайте всичко за около 15-20 минути с помощта на някаква бъркалка.
Оставете готовото тесто за хляб на топло място да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто извадете от съда и го прегънете на две, като краищата се притискат с длан. След това прегънете наляво, после надясно и т.н.
Не месете тестото, а само го прегъвайте. Така тестото поема доста въздух и става много пухкаво.
Оформете тестото във формата на класически хляб, като търкаляте тестото напред-назад, без да притискате силно. Прехвърлете го в тава или продълговата форма, направете няколко напречни разреза по повърхността.
Пъхнете хляба във фурната, загряна на 30-40 градуса, за да втаса втори път. Когато втаса, увеличете градусите на 200 и изпечете икономичния хляб.
Изпечения хляб без яйца и мазнина напръскайте леко с вода и го покрийте с кърпа. За хрупкава коричка не пръскайте с вода, за само покрийте.
Коментари