Икономични соленки

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k968957
Икономични соленки
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Предлагаме да казваме на тези соленки практични или енергоспестяващи и да си ги хапваме с удоволствие"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 1 ч.ч. натрошено (или извара)
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - около - 450 - 500 г за меко тесто
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • вода - 1 к.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенче, прибавяме 1 цяло яйце и 1 белтък.

В купа разбиваме киселото мляко с водата и прибавяме олиото, сиренето, содата, солта и бакпулвера. Получената смес сипваме в кладенчето и замесваме меко тесто, лесно за разточване.

Разделяме тесто на 2 топки и ги разсточваме върху набрашнен плот на кора с дебелина 1 см. Мажем кората с разбития с малко олио жълтък и режем на желаните форми.

Редим соленките в намаслена тава. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.

Вадим соленките от тавата докато са топли.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: