Великденски козунак

06/04/2012
Приготвяне40 мин.
Готвене80 мин.
Общо120 мин.
Порции2 бр.
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 980
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в леко топлото прясно мляко и малко захар и оставете да се активизира. Содата разтворете в киселото мляко.

Пресейте 1 кг брашно в голяма тава и добавете в него разтворената мая, киселото мляко, захарта, олиото и яйцата. Добавете лимоновата кора и замесете меко и гладко тесто, като добавяте още брашно при месенето.

Прехвърлете готовото тесто в голяма леко намазнена голяма купа, така че да има пространство да втаса добре и го покрийте с алуминиево фолио. Сложете купата в хладилника

за 1 нощ.

На следващия ден с намазнени ръце го премесете и отново го оставете да втаса, но на топло. Пак премесете и оформете 2 отделни козунак в желаните форми. Сложете в тях като плънка желаните продукти по избор - смесените какао и захар с натрошени ядки, стафиди или сушени плодове.

Козунаците се пекат в намазнени форми или тави до готовност в умерено загряна фурна. Преди да ги пухнете във фурната може да намажете с разбито яйце и да поръсите с кристална захар.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар