Великденски козунак

329
291
810
06/03/2020
Приготвяне40 мин.
Готвене80 мин.
Общо120 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 802
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в леко топлото прясно мляко и малко захар и оставете да се активизира. Содата разтворете в киселото мляко.

Пресейте 1 кг брашно в голяма тава и добавете в него разтворената мая, киселото мляко, захарта, олиото и яйцата. Добавете лимоновата кора и замесете меко и гладко тесто, като добавяте още брашно при месенето.

Прехвърлете готовото тесто за козунак в голяма леко намазнена голяма купа, така че да има пространство да втаса добре и го покрийте с алуминиево фолио. Сложете купата в хладилника за 1 нощ.

На следващия ден с намазнени ръце го премесете и отново го оставете да втаса, но на топло. Пак премесете и оформете 2 отделни козунака в желаните форми. Сложете в тях като плънка желаните продукти по избор - смесените какао и захар с натрошени ядки, стафиди или сушени плодове.

Козунаците с пълнеж се пекат в намазнени форми или тави до готовност в умерено загряна фурна. Преди да ги пухнете във фурната може да намажете с разбито яйце и да поръсите с кристална захар.

Механично метално сито за хубаво тесто
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар