Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Сладък хляб»Великденски сладък хляб

Великденски сладък хляб

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Великденски сладък хляб1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
1

Необходими продукти

  • брашно - 6 ч.ч. пресято
  • яйца - 8 броя
  • мая - 50 г
  • захар - щипка
  • сол - 1 шипка
  • ром - 1 с.л.
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • плодове - 1 к.ч. захаросани
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото като към пресятото брашно добавите разтворената в малко топла вода и захарта мая. Разбърквайте постепенно и добавете яйцата, солта, рома, стафидите, нарязаните захаросани плодове и канелата.

Омесете добре тестото и го оставете да втасва на топло за около 6 часа. Прехвърлете тестото за хляба със стафидите в намазнена продълговата форма.

По желание го намажете с малко разбит с вода жълтък отгоре. Сложете Великденския сладък хляб да се пече за около 1 час в умерено загряна фурна.

Получава се сладък хляб, вариация на класически козунак.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: