Начин на приготвяне
Обелете и нарежете портокалите. Задушете кората им във вода за 10 минути, отцедете и повторете процедурата.
Смесете 3 с.л. от захарта и 4 с.л. вода заедно с кората, кипнете и задушете докато течността се редуцира.
Оставете настрана. Изпържете настърганите моркови в 1 с.л. от маслото за 3 минути.
Прибавете оставащата захар и 4 с.л. вода и задушете за 10 минути. Смесете морковите и половината от ядките с портокаловата кора.
Отцедете предварително накиснатия за 2 часа във вода ориз, сварете за 5 минути и го отцедете.
Загрейте 1 с.л. от маслото в тенджера и добавете 3 с.л. вода. Прибавете ориза и морковите, задушете за 10 минути.
Прибавете оставащото масло и покрийте тенджерата с чиста кърпа, притиснете с капак и задушете за 30-тина минути.
Сервирайте с оставащите ядки и накиснатия в 1 с.л. гореща вода шафран.