Сладък ориз

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k1k
Сладък ориз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • портокали - 3 бр.
  • захар - 6 с.л.
  • вода - 1 с.л. вряща
  • шафран - 1 щипка
  • ориз - 675 г басмати
  • ядки - 50 г микс (шамфъстък, кедрови ядки и бадеми)
  • масло - 40 г
  • моркови - 5 - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете портокалите. Задушете кората им във вода за 10 минути, отцедете и повторете процедурата.

Смесете 3 с.л. от захарта и 4 с.л. вода заедно с кората, кипнете и задушете докато течността се редуцира.

Оставете настрана. Изпържете настърганите моркови в 1 с.л. от маслото за 3 минути.

Прибавете оставащата захар и 4 с.л. вода и задушете за 10 минути. Смесете морковите и половината от ядките с портокаловата кора.

Отцедете предварително накиснатия за 2 часа във вода ориз, сварете за 5 минути и го отцедете.

Загрейте 1 с.л. от маслото в тенджера и добавете 3 с.л. вода. Прибавете ориза и морковите, задушете за 10 минути.

Прибавете оставащото масло и покрийте тенджерата с чиста кърпа, притиснете с капак и задушете за 30-тина минути.

Сервирайте с оставащите ядки и накиснатия в 1 с.л. гореща вода шафран.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: