Киш Лорен

IlariaIlaria
Новак
59762531
Киш Лорен1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
"Това ли е оригиналният киш Лорен? Сега разбираме защо толкова много се говори за него"

Необходими продукти

  • брашно - 200 г
  • масло - 100 г краве меко
  • яйцa - 1 брой
  • сол - ½ ч.л.
  • захар - ½ ч.л
  • за пълнежа
  • бекон - 200 г пушен
  • ементал - 200 г сирене
  • прясно мляко - 100 г
  • сметана - 250 г
  • брашно - 30 г
  • масло - 30 гр. кравe
  • олио - 1 ч.л.
  • яйца - 3 броя
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се замесва тестото, което се оформя на топка. Овийте го във фолио и го сложете в хладилника а 15-30 мин.

Загрейте фурната на 200 градуса и намазнете добре форма за тарта около 26-28 cм диаметър. Разточете тестото и го разстелете във формата, като внимателно покриете и притиснете леко към стените.

Покрийте тестото с фолио и поръсете с малко боб, за да не се надигне при печенето. Сложете да се пече за около 15 минути. За пълнежа настържете сиренето на едрото ренде, а бекона нарежете на малки парченца, без кожата му.

Направете бешамелов сос от млякото, сметаната, брашното, маслото, олиото, сол и черен пипер. Отделете около 50 мл от сметаната предварително и я разбийте с яйцата. Яйчната смес разбъркайте с другия сос.

Извадете полуопечения блат, отгоре подредете нарязания, запържен и отцеден бекон, по желание парченца кашкавал, сипете соса и сложете да се пече за около 25-30 минути в предварително загряната на 180 градуса фурна. Вътрешността на киш Лорен трябва да остане кремообразна и внимавайте да не го препечете.

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тео
Тео
нищо не разбрах за вкуса на рецептата, но за боба неясно няма. Коментарите ми напомнят на вица за краставицата.
24.11.2013 16:04
Eli
Eli
Не е засдължително да е боб, аз използвам морска сол. В крайна сметка, трябва да е нещо с голяма плътност (маса), за да не се надигне тестото. А като е зьрнесто, е по-лесно за разпределяне.
21.08.2013 23:10
тинчи
тинчи
Ако не боб, се слага морска сол и това се прави с единствена цел тестото да не се надигне при печене.Върху тестото се поставя ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ С НЕЩО ПО-ТЕЖИЧКО (е домакините са измислили боб или морска сол, която можете да ползвате многократно с тази цел)
21.08.2013 22:16
1
Методий
Методий
хахаха:)) Ема, ако тръгнеш да го правиш киша, да не вземеш да изядеш печения боб върху платката - той се хвърля!
10.04.2012 10:03
Ема
Ема
Какви заведения искате да кажете? Истина е за боба, че е набухвател- при боб чорбата например бобът е една от най- добрите съставки на манджата / освен чорбата де/.
09.04.2012 19:28
меси
меси
бобът от десетилетия се използва за подобни тестени платки, за да притиска и да не се надува при печене. Ако имахте поне малко усет, щяхте да разберете. Моля, не коментирайте по този начин, защото единственото, което постигате е да се изявите като обсолютни кулинарни инвалиди. Ема, за теб има специални заведения с професионални грижи!
06.04.2012 09:33
Ема
Ема
Валентина, мисля, че те след като са отделени се връщат отново в хладилника за друга манджа.
Мечен, всяко домакинство трябва да има нужни традиционни български подправки- Ропотамски боб, аспержи, Рататуй на кубчета, бананови стърготини, Мартинински скариди. Не знам какво се възмущавате при положение, че бобът се използва вместо бакпулвер; няма нужда от сарказъм, по- добре не четете и коментирайте, аман от негативни хора.
06.04.2012 06:11
Мечен
Мечен
"Покрийте тестото с фолио и поръсете с малко боб..."
Сега пък и боб! Моля, пишете всички нужни продукти още в началото, защото само обърквате хората. Да не вземе накрая и глиган да ми трябва.
05.04.2012 22:03
сирма
сирма
май яйцата и отделелната сметана се разбиват със соса в последствие
05.04.2012 12:03
Valentina
Valentina
Бих искала да го направя следващия вторник,но не разбрах всичко...Като се направи бешамела къде отиват 3-те яйца и какво се случва с 50-те мл отделена сметана.Много бих се радвала, ако някой ми отговори.
04.04.2012 18:05