Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете пресятото брашно с грахама, захарта и солта. Добавете разтопеното масло и разбъркайте до получаване на гладка смес. Сместа сипете в намаслена формичка за торта и леко я притиснете. Сложете я да се пече за 12-15 минути, след което я оставете да се охлади. Намалете температурата на фурната на 150 градуса.
За плънката разбийте с миксер сиренето крема, докато стане гладко и пухкаво и постепенно добавете захарта. След това сипете брашното, остърганите семенцата от ваниловата шушулка, ваниловия екстракт, настърганата лимонова кора и солта. Трябва да разбиете всичко много добре. Яйцата добавете едно по едно, като разбърквайте добре след всяко.
Сместа изсипете върху опечената кора. Сложете тавата на водна баня да се пече за около 90 минути. Опеченият Американски чийзкейк се вади и се оставя да се охлади на стайна температура. След това се оставя за 1 нощ в хладилник.
По желание към чийзкейка може да приготвите желирани захаросани лимонови корички. Изрежете корите на лимоните на тънки и малки лентички и ги бланширайте за 2 минути.
Прецедете ги и ги оставете да се врят в 1 и 1/2 чаша вода и 1 чаша захар. Коричките трябва да врат около 15 минути. Накрая в леко охладената смес на коричките се добавя пакетче желатин, предварително накиснат и разтворен във вода. След като течността се поохлади излейте върху кейка и сложете в хладилник за 3-4 часа.
Захаросаните лимонови корички се подреждат по стените на чийзкейка.
Коментари