Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и добавете стритата мая, яйцето, солта, захарта и олиото. Бъркайте и долейте водата. Постепенно замесете меко тесто и разточете на кръгла кора, като набрашните.
В друга купа разбъркайте яйцата за плънката с натрошеното сирене. Намажете кората с разтопеното маслото, покрийте се със сиренето и яйцата и навийте на руло. От него изрежете парчета с дължина около 4-5 пръста.
Всяко парче потопете от едната страна в брашно и ги нареждайте в намазнена тава на разстояние едно от друго.
Оставете приготвената питка да втаса на топло, след което върху всяко цилиндърче поставете по парченце масло.
Пенерлията се пече за около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Щом питата с масло и сирене е готова, се изважда и се напръсква с вода. Увива се хубаво с кърпа, за да се задуши.