Солени кифли

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Солени кифли4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
32 бр.
"Забравете за тривиалните сладки кифли! Опитайте от нашите солени кифли, гарнирайте ги по избор и ще ни споменавате с добро!"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 500 мл топло
  • олио - 200 мл
  • яйца - 2 броя + 1 белтък
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 с.л. суха или 20 г прясна
  • масло - около 200 г
  • сирене - около 200 г за плънката
  • яйца - 1 жълтък, за намазване
  • олио - 1 с.л., за намазване
  • прясно мляко - 2 с.л. за намазване
  • сусам - мак за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко заедно със захарта. След 10-тина минути добавете олиото, двете яйца, белтъка от третото и солта. Жълтъка запазете за намазване по-късно.

Пресейте брашното, направете кладенче и сипете сместа. Замесете гладко и меко тесто. Сложете го в голяма купа с капак, покрийте го и оставете на топло да втасва, докато увеличи обема си двойно.

Смесете натрошеното сирене с поразтопеното масло за плънката. Общо ще се получат 32 кифлички и за всяка предварително може да оформите по 1 топче за плънката, които се подреждат в тавичка.

Извадете втасалото тесто върху намазнена повърхност, оформете го на продълговат салам, от който трябва да изрежете 32 топки. Всяка топка се разточва на продълговата елипса (малко над 30 см дълга).

В единия край на елипсата се нарязват с нож 3-4 ресни с дължина 1/3 от елипсата. В другия край на елипсата се слага плънката и се завива на руло, така, че ресните да останат най-отгоре на солените кифли.

Така навитите кифли се подреждат на разстояние в тава с хартия за печене и отново се оставят да втасат. Бухналите солени кифли намажете със смес от жълтъка, олиото и млякото и по желание поръсете с мак или сусам. Сложете да се пекат в предварително загряна на 180 градуса фурна.

Рейтинг

4.8
59
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

лидия
лидия
аз съм лидия мирчева и аз приспах маита сестричка тази сутрин и днеска ще поканя една прятелка дарето и са много хубавитези тези солрени кифли и аз съм на пет и полвина
18.01.2015 10:29
Лиринка
Лиринка
Не съм ги правила,но тъй,като и аз правя това-онова съм сигурна,че са ОК.
30.04.2012 23:06
1