Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Шопските сарми на Бай Данчо

Шопските сарми на Бай Данчо

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Шопските сарми на Бай Данчо2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
50-60 бр.
"Време е за следващата уникална класическа рецепта от колекцията на бай Данчо - готвачът на Тодор Живков. Да ви е сладко"

Необходими продукти

  • свинско месо - 3 кг врат
  • праз - 4 - 5 броя (2 кг)
  • олио - 300 мл
  • ориз - 150 г
  • кисело зеле - 2 броя (4 кг)
  • сметана - 200 мл
  • люти чушки - 2 бр. сухи
  • дафинов лист - 1 пакетче (10 г)
  • чубрица - 1 с.л. градинска
  • чубрица - 1 ч.л. балканска (сминдух)
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 30 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на едри кубчета. Оризът се задушава в подсолена вода с 2 с.л. олио. Изчистеният и измит праз се нарязва на едри парчета и се задушава в останалото загрято олио за 20 минути. Прибавя се червеният пипер, ястието се разбърква, след което се сваля от огъня.

Дафиновите листа се изсушават в слаба фурна и след като изстинат се стриват на прах в дървено хаванче. Сухите чушки се препичат на огъня и се стриват с ръка на едро. Всички продукти се разбъркват и се овкусяват с дафиновите листа, чубрицата, сминдуха, черния пипер и малко сол.

Плънката се завива със зелевите листа и готовите сарми се нареждат в подходяща тава. Заливат се с гореща вода, която да покрие сармите. Ястието се задушава 2 часа във фурна (180-200 градуса). Готовите сарми се заливат със сметаната. Кипва се около минута, след което се сваля от огъня.

Из книгата: Аз, готвачът на Живков

Рейтинг

4.6
55
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

reigan
reigan
много добри сарми
10.12.2014 14:01
1
Тин
Тин
Сухите чушки-лютиви ли са,или обикновени?
25.11.2011 18:38