Начин на приготвяне
Разтворете маята в 1 ч.ч. хладка вода. Пресейте брашното на два пъти в тава, направете кладенче в средата и сипете разтворената мая. Започнете да бъркате с лъжица, а постепенно замесете тестото с ръце, докато се получи еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.
Набрашнете плот, разстелете тестото с дебелина 1/2 см. По средата сложете размекнатото на стайна температура краве масло, а върху него сложете и захарта. Завийте всички с тестото, като съберете краищата. Оформете топка и я разточете.
Повторете тази процедура още 2-3 пъти. Най-накрая оформете дебела кора и я сложете в намаслена тава. Намажете сладката питка с разбитата сметана и сложете да се пече в предварително загрята силна фурна.
По желание може да поръсите с някакви ядки - аз използвах филирани бадеми. След 10 минути печене, намалете фурната и оставете да се пече за 30 минути. Намалете фурната на около 100 градуса и оставете да се доопече финално.
Коментари