Домашно червено вино

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
34
17k
13/11/2011
"Традицията задължава домакините да посрещнат гостите си с домашно червено вино, което са приготвили сами!"
Сготви+1 точка
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо216 613
  • Преглеждания за месеца1370
  • Преглеждания за седмицата93
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • грозде
  • захар - 3 кг за 100 л намачкане грозде
  • вода - 10 л за 3 кг захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако го намачкате с чепките и гроздето ферментира така, ще се получи по-добро вино.

След като намачкате гроздето в съда (каца), трябва да измерите захарността, която за червено вино трябва да е от 22 до 24 градуса. На 100 л намачкано грозде се прибавят 3 кг захар, предварително разтворени в 10 л вода.

Съдът се затваря и се оставя гроздето да ферментира и да се утаи. Обикновено виното ферментира за около 10 дена на 15-20 градуса. Всеки ден се бърка, докато не се получи пълно утаяване.

След ферментацията е добре до 1 седмица да се източи виното. Готовото вино се източва и се слага в подходящ съд (бъчва). Това е ориентировъчно процесът, но всеки сорт винено грозде има специфични особености при приготвянето.

Класически дървен тирбушон-26%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически дървен тирбушон
1.70 лв.
1.25 лв.
Виж ››

Спокойно може да се насладите на бутилка от любимото си питие, дори тя да е с коркова тапа, защото ще имате дървен тирбушон под ръка. Класически дизайн и практични размери. Тирбушонът ще подсигури вашата страхотна вечер с приятели или любимия човек.

Рейтинг

5 15
4 19
3 14
2 10
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
09.11.2019 21:35
какви сортове грозде препоръчвате
0
0
Nikolay Dimitrov
Nikolay Dimitrov
21.09.2018 14:06
Недопустимо е да се пише в статията по-горе,че увеличаването на захарността става чрез разтваряне на захарта във вода а не в гроздовата мъст/сок! Второ, да не говорим за пропорциите съотношение захар / гроздова каша 100л- също може да се спори!
3
0
димо
димо
09.11.2014 12:57
как ще пазтваряш захарта във вода ,вино от вода ли ще правиш или ракия
35
6