ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки Рула»Шоколадово руло с плодове

Шоколадово руло с плодове

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k2k3312k
Шоколадово руло с плодове
11/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10-12 парчета
"Гласуваме с две ръце за комбинацията между шоколад и плодове - и кой не би"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 броя
  • брашно - 1/4 ч.ч.
  • нишесте - 1/2 ч.ч.
  • бадеми - 2 с.л. пълни, фино смлени
  • какао - 1 с.л. пълна
  • захар - 125 г
  • есенция - бадемова или ромова
  • сок - 1/2 ч.ч. от компот, за сиропа
  • ром - 1/4 ч.ч., за сиропа
  • захар - 1 ч.л., за сиропа
  • пудинг - 1 пакет шоколад, инстантен, за крема
  • прясно мляко - 1 ч.ч., за крема
  • сметана - 250 мл течна сладкарска, за крема
  • плодове - 380 г, от компота, който използвате, за крема
  • шоколад - 150 г млечен, за ганаша
  • сметана - 180 мл течна сладкарска, за ганаша
  • ром - 2 с.л., за ганаша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За платката разбийте жълтъците със захарта до побеляване, добавете брашното, смлените бадеми, нишестето, какаото и захарта и разбъркайте добре, след което добавете есенцията.

Отделно разбийте на твърд сняг белтъците с щипка сол и ги разбъркайте към основната смес. Изсипете я в голяма квадратна тава, застлана с намаслена хартия за печене. Заравнете внимателно и сложете да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за 10-12 минути.

Пригответе сиропа от сока, рома и захарта, като ги загреете. За да приготвите крема разбийте течната сметана, добавете пудинга и прясното мляко. За да приготвите ганаша кипнете течната сметана, махнете я от котлона и добавете натрошения на малки парченца шоколад и рома. Разбъркайте докато се хомогенизира, покрийте съда с фолио и го оставете поне за 2 часа в хладилника.

Готовата платка извадете от тавата заедно с хартията, оставете я да се охлади, напоете я с половината сироп и я завийте на руло, като отстраните хартията при завиването. Оставете платката да престои за 1 час така.

Развийте я, напоете я с останалия сироп, намажете я с крема, подредете по средата плодовете от компот (ситно нарязани) и отново завийте внимателно на хубаво руло. Разбийте с миксер изстудения ганаш, намажете с него рулото равномерно.

По желание може да направите украса по повърхността на ганаша, като приплъзнете фриволно вилица. Оставете шоколадовото руло с плодове за престои за 2 часа в хладилник преди да поднесете.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: