Шоколадова торта с орехи

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Шоколадова торта с орехи4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Един от най-вкусните начини за осмислите деня си е да го посветите на приготвянето на шоколадова торта с орехи"

Необходими продукти

  • масло - около 375 (1 и 1/2 ч.ч.) г краве, на стайна температура
  • какао - 3/4 ч.ч. натурално + още 3 - 4 с.л. за формите
  • вода - 1/2 ч.ч. гореща
  • брашно - 3 ч.ч. пресято
  • сода - 1 ч.л. за хляб
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 2 и 1/4 ч.ч.
  • яйца - 4 големи
  • ванилия - 1 с.л. есенция
  • прясно мляко - 1 ч.ч. пълномаслено
  • за крема
  • масло - 300 г краве
  • шоколад - 200 г разтопен
  • какао - 1 с.л. натурално
  • яйца - 6 жълтъка
  • захар - 100 г
  • вода - 100 мл
  • орехи - около 200 г натрошени, за крема и украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната до 150 градуса. Намаслете дъното и стените на форма с диаметър около 25 см., след което я поръсете плътно и равномерно с какао. Пресейте 3/4 ч.ч. какаото в купа, разбийте с горещата вода и го оставете да се охлади.

В друга купа пресейте брашното и го разбъркайте със содата и солта. В трета по-голяма купа разбийте с миксер мекото масло и постепенно добавете захарта. Разбивайте около 5 минути, докато сместа стане бледа и кремообразна.

В отделна купа разбийте леко яйцата с вилица и ги добавете при непрекъснато разбъркване с миксера към маслената смес. Разбиването трябва да става на ниска скорост, а най-накрая добавете и ванилията.

Смесете млякото с отделеното какао. Брашното добавете към маслената смес на 3 пъти, като в същото време редувате и с какаовата смес. Разбивайте всичко на ниска скорост докато се хомогенизира.

От тази смес може да опечете по отделно 3, 4 или 5 блата, като продължителността на печенето зависи от дебелината. Изпичането на един блат отнема около 25 минути, но зависи от вашата фурна. Най-добре е да проверявате готовността с клечка. Готовият блат оставяйте да се охлади върху решетка и преминавайте към в печенето на следващия в същата почистена и намазнена тава.

За да приготвите крема, сварете захарта на сироп с водата, шоколада и какаото, като бъркайте непрекъснато, за да се получи гладка смес.

Докато сиропът е още топъл, прибавете жълтъците и отново разбъркайте добре, като внимавате да не сварите жълтъците.

Те трябва да станат на гладка смес с останалите продукти. Оставете шоколадовата смес да изстине леко. В купа разбийте размекнатото масло и добавяйте по малко от изстиналата шоколадова смес, в която сме сложили и ванилия. Към готовия крем добавете предварително натрошените и леко запечени на тиган орехи. Заделете орехи за украса на тортата.

В поднос поставете първия блат, намажете го с крем, втори блат и така до изчерпване на количеството. Леко притискайте всеки нов блат с длани надолу. Оставете си достатъчно крем за да се покрие тортата отгоре.

Накрая я украсете с орехи и я оставете за 1-2 часа на стайна температура. По-късно може да я сложите в хладилника. Най-добре е да поднесете тортата на следващия ден, когато кремът и блатовете са се овкусили.

Рейтинг

4.5
57
44
31
20
10
Дай твоята оценка: