Ezine.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Домашен сос Холандез

Домашен сос Холандез

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k968957
Домашен сос Холандез2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
"Уникален домашен сос за меса и риба"

Необходими продукти

  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 160 г
  • лук - ½ глава
  • естрагон - 2 листенца
  • бяло вино - 4 с.л. сухо
  • черен пипер - 4 зърна
  • индийско орехче - на върха на ножа, настъргано
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сваряваме ситно нарязания лук, зърната черен пипер, листенцата от естрагон, виното и 4 с.л. вода, докато останат около 2 с.л. бульон. Прецеждаме и изстудяваме.

Разбиваме жълтъците и с бъркане ги прибавяме към соса.

Поставяме тенджерата в по-голям съд с топла вода и на пара варим, като бъркаме с тел, докато сосът се сгъсти.

Отделно разтопяваме маслото и в началото сипваме капка по капка в соса, като не преставаме да бъркаме. Посоляваме, подправяме с лимонов сок и поднасяме.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: