Начин на приготвяне
Разбиваме белтъците с една трета от захарта.
Жълтъците разбиваме с другата. Към тях добавяме сухите продукти.
След това с помощта на мариза (силиконова шпатула) прибавяме внимателно и на части разбитите белтъци, така че да не излезе въздухът от тях.
Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка.
Печем класическото реване в предварително загрята умерена фурна.
Готово е тогава, когато при бучване с клечка за зъби, тя остане суха.
Сиропираме студено с равни части вода и захар.
Сервираме турското реване с бита сметана.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за реване с грис, млечно реване или гръцко реване.
Коментари
Съставки:
• За кекса:
• 3 яйца
• ½ чаена чаша захар
• 1 ч. чаша кисело мляко
• 1 ч.чаша олио
• 3 суп.лъжици брашно
• 1 ч.чаша грис
• 1 ванилия
• ½ лъжичка сода бикарбонат
• ½ пакетче бакпулвер
• 1 лъжичка настъргана кора от лимон
• За сиропа:
• 3 ч.чаши захар /аз сложих 2 чаши захар/
• 3 ч.чаши вода /аз сложих 2 чаши вода/
• ½ лимон
Приготовление
1. Започнете с приготвянето на сиропа- сложете водата и захарта да заврат.
2. Оставете да ври 5 минути и тогава сложете половин лимон, не го изцеждайте, оставете го цял или нарязан, за пусне аромата си и да сгъсти сиропа. Варете още 3 минути и изнесете съда да се охлажда.
3. Включете фурната да загрява на 180 градуса С.
4. Разбийте добре яйцата със захарта.
5. Прибавете киселото мляко със содата, след това олиото.
6. Прибавете гриста, брашното с бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и разбъркайте до гладка смес.
7. Намажете неголяма тавичка с масло и излейте сместа.
8. Сложете да се пече на 200 градуса С до златисто.
9. Извадете печивото от фурната и веднага залейте със студения захарен сироп. Сиропът задължително трябва да е студен, а блатът горещ, в противен случай десертът ще се втести.
10. Количеството е за 8 порции.
11. Може да гарнирате с бита сметана и счукан шам-фастък.