Ezine.bg»Рецепти»Сладка»Боров Мед

Боров Мед

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Боров Мед5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4-6 бурканчета
"Ароматен мед от борови връхчета, с който да подслаждате чая си в студените зимни месеци!"

Необходими продукти

  • борови връхчета - 50 бр.
  • захар - 1 кг.
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • вода - 2 л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Берат се борови връхчета с дължина 2 - 3 см. и се варят. След като кипне водата се изхвърля, наливат се двата литра чиста вода и варенето продължава, докато от течността остане половината. Тогава се прецежда, сипва се захарта и продължава да се вари, докато се сгъсти.

Прибавя се лимонената киселина преди да се отстрани от огъня.

Налива се в подходящи бурканчета и се затварят.

Рейтинг

4.2
520
413
39
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Borislava Dimitrova
Borislava Dimitrova
Така го приготвих и аз и е винаги ефикасен при кашлица.
13.05.2018 21:34
4
1
kffffffffffffffyt
kffffffffffffffyt
Vsyaka godina prez yuni pravya borov med ot zelenite shisharki, kato izlivam parvata voda.
09.06.2015 17:02
3
Пчелар
Пчелар
Само за сведение:
1. Пчелите много рядко събират прашец от бор.
2. Пчелите не произвеждат мед от прашец,пчелите използват прашеца
за храна за бебетата,/т.н. пило/, и за храна за себе си, прашеца е белтъчната част на храната им а меда е въглехидратната.
3. НЯМА БОРОВ МЕД ПРОИЗВЕДЕН ОТ ПЧЕЛИ
08.04.2014 20:52
12
5
2
Покажи всички подкоментари
Az
Az
Аман от грешни рецепти и информации за всичко из нета.
Това си е борово сладко и някои го наричат мед, но събирането на прашец и т.н. всичко необходимо от боровете, когато цъфтят ОТ ПЧЕЛИТЕ !!! си е истинският мед.
НЕ се изхвърля никаква вода !!! в противен случай правите една ненужна сладка вода и всички лечебни качества на продукта .., за които се борите - ги изхвърляте с тази безумна смяна на водата, който не знам, кой нашенски идиот е родил и нацвъкал навсякъде из нета ! Когато приготвяте чай от борови връхчета - забележете :) НЕ изхвърляте водата !!! ;)
Рецептата, по която ние правим от както се помним е:
Ако е за връхчета е 90 бр. за 1 литър и 1/2 вода, 1 кг. захар и накрая лимонена киселина.
Ако са шишарки: 150 бр.
Както и за чай - се сушат връхчетата, а за чая е наложително да поврат около 10-15 мин.( не само запарят, както на повечето растения ).
С боровите връхчета няма да се наложи да ликвидирате имунната система на детето си като му вадите сливиците или го убивате тровейки го с медикаменти, а дори напротив.., помагат вкл. и на пушачите !
27.03.2014 17:26
33
7
3
Покажи всички подкоментари
Кристина
Кристина
Здравейте, по кое време през годината е най-добре се берат боровите връхчета?
25.09.2013 14:56
15
3
2
Покажи всички подкоментари
tana
tana
никога не хвърлям първата вода
28.05.2013 07:52
14
1
Ева
Ева
Точно това е истинската рецепта за мед от боровите връхчета (шишарки). Смисълът от смяната на водата и повторно изваряване с нова вода е, че така се отстраняват горчивите вещества.
Между другото, мед не се нарича само полученото от пчелите.
15.05.2013 21:50
9
8
Богомил
Богомил
ТОВА Е БОРОВ МЕЛ НЕ Е МЕД ПЧЕЛА ПО БОР НЯКОИ ДА Е ВИДЯЛ СПРЕТЕ ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ
04.03.2013 21:57
4
6
2
Покажи всички подкоментари
Христо
Христо
Същото може да се направи и от малките зелени шишарки, докато са в млечна зрялост. По този начин не се унищожават борчетата. Мойта рецепта е: Набирате шишарки, заливате ги до покриване след еднократно изплакване със студена вода и варите докато омекнат. После прецеждате водата и колкото вода изцедите, слагате и толкова захар. Следва варене като за сладко, разбира се с лимонената киселина и разливане в сухи бурканчета.
06.05.2012 21:08
11
1
Покажи всички подкоментари
Мирена
Мирена
струва си да се опита, и освен вкусно е и супер лечебно.
02.05.2012 13:29
2
1
ГАЛИНА
ГАЛИНА
КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ПЪРВАТА ВОДА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ ? МИСЛЯ , ЧЕ ТИ ИЗХВЪРЛЯШ ВСИЧКО ЦЕННО ! НЕ СЪМ СИГУРНА , НО КАТО СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК.....
22.02.2012 17:59
11
1
Покажи всички подкоментари
Мая Ст.З.
Мая Ст.З.
Баба ми правеше тази рецепта. Знам, че става хубав този мед, струва си. Прави се от зелените връхчета като са още млади. Харесва ми.
18.01.2011 01:43