Начин на приготвяне
Изсипваме брашното в дълбок съд и правим кладенче в средата му. В него изсипваме какаото, содата, захарта, яйцето и омекналото на стайна температура масло и замесваме умерено твърдо тесто. Завиваме го във фолио за свежо съхранение и го оставяме в хладилник за 30 минути.
Обелваме 4 круши, нарязваме на филии и ги слагаме на котлона, като върху тях изсипваме 1 к.ч. вода и половината от захарта. Варим ги до омекване.
Останалите круши обелваме и нарязваме на кубчета. Слагаме ги в отделен съд върху котлона и ги варим с останалата захар и вода до омекване. Намачкваме ги с вилица и ги правим на пюре.
Нишестето разтваряме в 2 с.л. вода и го добавяме към намачканите круши. Варим на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато стане хомогенна смес.
В подходящ съд поставяме хартия за печене и върху нея разпределяме тестото за тарта. Надупчваме го на няколко места с вилица и отгоре му изсипваме за тежест някакво вариво върху хартия за печене.
Печем тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Махаме тежеста оставяме тарта за изстине.
Разтопяваме шоколада на водна баня и го разнасяме равномерно върху тарта. Слагаме в хладилника за 5 минути.
Отгоре изсипваме пюрето от круши и го разнасяме равномерно. Нареждаме във ветрилообразна форма резените круши. Слагаме сладкиша за 3-4 часа в хладилник.