Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пилаф»Здравословен пилаф с патладжан

Здравословен пилаф с патладжан

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k9219581k
Здравословен пилаф с патладжан
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
26/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • ориз - 600 г, тип Балдо
  • фиде - 1 к.ч.
  • зехтин - 60 мл
  • масло - 60 г
  • сол - 1 с.л.
  • патладжан - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме много добре ориза и го оставяме да се кисне в гореща вода за 1 час, след което го прецеждаме и го оставяме да съхне върху кърпа за още 30 минути.

В дълбок съд загряваме маслото заедно със зехтина и в тях запържваме до златисто фидето.

Веднага прибавяме изсушения ориз. Разбъркваме за 7-8 минути.

Заливаме ориза с 600 мл гореща вода. Захлупваме с капак съда и задушаваме ориза на среден огън, докато попие водата.

Нарязваме патладжана на кубчета, които запържваме в олиото в съд върху котлон.

Оставяме го да се изцеди от мазнината върху кухненска хартия.

Прибавяме го към ориз, на който водата се е изпарила, и продължаваме задушаването на слаб огън за около 15 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: