Начин на приготвяне
В голяма тава изсипете брашното и направете кладенче в средата. Натрошете мая и я размийте с 3/4 ч.ч. топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, че да получите кашица. Похлупете я и я оставете на топло да втаса. На топло (до включена печка) разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете останалото затоплено мляко и миризмите.
Щом маята втаса, я изсипете в брашното заедно с яйчената смес и 1/2 лъжичка сол. Замесете тесто, като от време на време наливайте по малко разтопеното масло или си топите често ръцете в нея. При месенето не бийте силно тесто, а го разтегляйте, събирайте го на топка и пак го изтегляйте.
Щом употребите всичката мазнина и тестото стане гладко (не залепва по стените на съда и започва да образува мехури), поръсете го брашно, покрийте със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса. Тестото е втасало, когато удвои обема си. От така приготвеното тесто могат да се увият обикновени козунаци.
За направата на козуначени соленки разточете кора, дебела 1/2 см. Нарежете кората на ленти или изрежете с помощта на винена чаша кръгчета. Наредете соленките в намазнена тава, намажете ги с разбито яйце, поръсете ги с ким или настърган кашкавал. Изпечете до готовност в умерена фурна
Коментари